Pohlavní cyklus feny

První pohlavní cyklus se u fenky může objevit od 6. měsíce do 18. měsíců věku. Tak jako lidé, ani psi nejsou tabulkoví, může se stát, že to začne dříve nebo později. V prvních letech života může být hárání nepravidelné. Většinou se ustaluje po 2 roce života. 

Délka hárání u feny trvá přibližně od 14-28 dní. Zažila jsme varianty 14 dní, 21 a i 28 dní. Prvních 10 dní hárání máte zpravidla klid od případných ženichů. Ovšem pozor na to, jestli nemáte otestovanou ovulaci vaší feny, nespoléhejte se na tento odhad. Hlídejte fenku proti případnému nechtěnému zabřeznutí. 

Od 10. dne se obvykle změní výtok fenky z krvavého na mírně růžový nebo i žlutorůžový. Při podrbání feny na kořeni ocasu, dává prut výrazně stranou. Vrchol svolení k páření dává najevo ocasem natolik do strany, že vypadá, jakoby se jí u kořene zlomil. V tomto období může zpravidla dojít k narytí feny. My zjišťujeme hladinu hormonu progesteronu v krvi a krytí feny nám vychází kolem 12. a 14. dne. Ovšem nebyl vyjímkou ani 18. den krytí.

Po krytí feny psem výtok nemizí. Cyklus doběhne normálně do konce.

Další dny už dochází ke snížení chuti feny se nechat na krýt a její výtok pomalu ustává až kompletně vymizí. Fena může psům tzv. 'vonět' ještě klidně následující týden, většinou se však psům velmi ostře ohradí.